Зъбен камък – какво е важно да знаете за него

Зъбен камък – какво е важно да знаете за него

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Всички знаем, че старателното почистване на зъбите с четка, паста и конец за зъби е важно за да премахнем натрупаната плака и да се предпазим възможно най-дълго от образуване и натрупване на зъбен камък. Но какво точно знаете по темата – как се образува, какво влияние има в устната кухина, как се премахва? Сега ще отговорим на всички ваши въпроси!

Какво представлява и как се образува в устната кухина

Зъбен камък 1 - усмихнат мъж

 

 

Зъбният камък се образува в резултат на натрупана и непочистена плака в устната кухина. Ежедневно, при приемането на храни и напитки, върху зъбите се образува тънък лепкав филм, който се нарича плака. Тя покрива цялата повърхност на вашите зъби, включително и невидимата част под венеца. Плаката създава подходяща среда за развитие на бактерии, които могат да навредят на емайла на зъбите и да доведат до появата на кариес. Редовното премахване на плаката (професионално и под формата на миене на зъбите) ще ви предпази от формирането на кариеси и заболявания на венците. В случаи, в които плаката е по-голямо количество или не се почиства старателно от пациента, започва нейното втвърдяване и превръщането и в зъбен камък. Той се формира както по видимата част на зъбите, така и в областта на корените. Като структура е много здрав и порест и се прикрепва стабилно към зъбите. Ако не се премахва регулярно, той може да доведе до много и различни болести на венците, които накрая завършват със загуба на зъби.

Как влияе на денталното здраве на съзъбието?

Натрупването на зъбен камък затруднява пациентите в ежедневното почистване на зъбите с четка и паста. Влошената дентална хигиена, от своя страна, създава подходящи условия за развитие на кариеси, пулпит и в крайни случаи необходимост от екстракция на зъб. Натрупването му по корена на зъбите създава идеална среда за развитие на скрити бактерии, които могат да причинят кървене, отдръпване на венците, отлепянето им от зъбите, кариеси по корена на зъбите, които са трудни за диагностициране по време на рутинен преглед, както и други проблеми.  Затова е много важно честото ну почистване.

Зъбен камък 2 - картинка на зъб

 

 

Защо трябва да посетите дентален специалист за професионално почистване?

Формирането на зъбен камък и необходимостта от често посещение при дентален специалист може да ви накара да се замислите дали няма как в домашни условия да се справите с този проблем. Или пък да сте видели реклама в интернет за магичен инструмент, който помага за премахването му без да трябва да ходите на зъболекар. Но тези методи за премахване може да бъдат особено опасни за вашите зъби. Денталните специалисти са специално обучени да прегледат вашите зъби, да констатират какво е вашето състояние и спрямо него да извършат необходимата процедура, включително почистването му. Изискват се много знания и умения за да можете безопасно да премахнете плаката и зъбния камък от съзъбието, без да навредите на венците си. Понякога домашното лечение за премахване с недоказани методи или инструменти, може да доведе до нараняване на венците и отдръпването им. Така венците вече не могат да предпазват корена на зъба и може да се появят много допълнителни проблеми. Ако в процеса на премахване в домашни условия не предприемете мерки за дезинфекция, това може да доведе до инфекция. А възможността неумишлено да бутнете парченце зъбен камък под венеца е много голяма, а последиците – особено неприятни и болезнени.

Как безопасно да го премахнете?

За да сте спокойни за своето орално здраве е най-добре да посетите вашия дентален експерт, който да прегледа състоянието на вашите зъби и да ви посъветва дали е време за премахване на зъбен камък или не. Всички знаем, че е важно да се посещава зъболекар на всеки 6 месеца, за да може да се реагира на време, преди задълбочаване на даден проблем. По време на тези рутинни посещения вашият дентален специалист може да ви даде насоки и съвети как да поддържате устната си хигиена по-ефективно, за да намалите образуването му. А всеки ден, когато миете зъбите си, не забравяйте, че за да имате по-малко зъбен камък е важно да почиствате старателно зъбите с четка, междузъбното пространство с конец и да използвате антибактериална вода за уста, която да предпазва от инфекции и бактерии.

Зъбен камък 3 - усмивка

 

 

Грижа в Dental Care Center

Когато става въпрос за оралното здраве, не е добре да го приемаме като проект „направи си сам“, за да си спестим време, пари или страха от зъболекарския стол. Важно е да намерим място, където да се чувстваме спокойни и уверени, кабинет, където да ни посрещат приятели. Подарете си това преживяване в Dental Care Center. Ние ще ви помогнем със справянето със зъбния камък използвайки изключително ефективна ултразвукова технология, с която премахването му е по-бързо, по-лесно, по-ефективно и по-безболезнено. Не е никак страшно и можем да се радваме на красива бяла усмивка. Научете това сами, като запишете час за професионално почистване в Dental Care Center!

Какво представлява и как се образува в устната кухина

Как влияе на денталното здраве на съзъбието?

Защо трябва да посетите дентален специалист за професионално почистване?

Как безопасно да го премахнете?

Грижа за в Dental Care Center

Запазете удобен
за Вас час тук:

октомври 2023
П В С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?

Разгледайте продуктите за грижа на vVardis