Как да се погрижите за вашите чувствителни зъби?

Чувствителността в зъбите е често срещан дискомфорт сред много хора. Той може да се прояви при консумиране на прекалено топли или студени храни и напитки, като в някои случаи прекалено сладки или кисели храни също могат да подразнят хората с чувствителни зъби. Чувствителността в зъбите може да бъде овладяна и дори премахната напълно, но за целта е нужно търпение, внимание и често посещение при вашия дентален специалист!

Грижа за чувствителни зъби 1
Чувствителни зъби – причини

Каква е причината за чувствителност в зъбите?

Предполагаме всички знаете за външния слой в конструкцията на зъба, наречен още емайл. Неговата основна цел е да защитава по-меката тъкан на зъбите, позната още като дентин. Емайлът може да бъде износен или частично повреден, а това означава, че чувствителният дентин е изложен на външни влияния. Това най-често води до дискомфорт, чувствителност и, понякога, болка. Емайлът може да бъде повреден по много и различни начини – прекалено грубо четкане на зъбите, прекалено често триене или стискане на челюстта, както и при пациенти, страдащи от бруксизъм, приема на високо киселинни храни и напитки, отдръпването на венците и оголване на корените и други.

Как да се справите с чувствителните зъби?

Като начало е добре да изберете подходяща паста за зъби, която да е нежна към емайла, като едновременно с това му подпомага да се възстанови и да изпълнява пълноценно функцията си на защитник на дентина. Изберете подходяща четка за зъби, както и обърнете внимание на техниката за четкане. Не прилагайте прекалено много натиск върху зъбите и не прекалявайте с търкането на едно конкретно място. За прилагането на правилните техники на четкане е добре да се консултирате с вашия дентален специалист, който ще ви даде информация и инструкции. Опитайте се да ограничите храните и напитките, които могат да ви причинят дискомфорт. Отбягвайте консумирането на силно киселинни напитки, като плодов сок или кола. Ако консумирате такива, не пропускайте след отпиване от сока или колата, да пиете и вода, която да намали киселинното ниво в устната кухина.

Грижа за чувствителни зъби 2
Чувствителни зъби – начини за справяне

Денталният специалист е вашият верен помощник в борбата с чувствителните зъби

За да сте спокойни, че зъбите и венците ви са здрави, е силно препоръчително да посещавате често вашия дентален специалист за контролен преглед, както и почистване на зъбния камък. По време на прегледа, той може да ви даде насоки, свързани с оралната хигиена, като едновременно с това прави профилактика. По този начин ще помогнете на емайла да се възстанови и да се намали чувствителността в зъбите.

Животът е прекалено кратък, за да чакаме чаят да изстине или лимонадата да се стопли! Посетете вашия дентален специалист още днес за консултация и оставете чувствителните зъби в миналото!

Каква е причината за чувствителност в зъбите?

Как да се справите с чувствителните зъби?

Денталният специалист е вашият верен помощник в борбата с чувствителните зъби