Нашите професионални съвети за правилна грижа за детските зъбки

Facebook
Twitter
LinkedIn

Появата на първото зъбче е изключително вълнуващ момент в живота на всеки един родител, но с него идва и отговорността за правилната грижа за млечните зъбки, както и възпитаването на добри навици за орална хигиена в детето. В следващите редове ще ви разкажем малко повече за важността от правилна грижа за първите зъбки, както и нашите съвети към родителите.

Защо грижата за млечните зъбки е толкова важна?

Макар и това да са първите детски зъби, които след време детето ви ще смени с постоянните си зъби, грижата за тях е от ключово значение. Млечните зъбки са значително по-малки, като размер, от нормалните зъби и са доста по-крехки. При тях емайлът им е двойно по-мек и едновременно с това двойно по-тънък. Това е и причината защо млечните зъби се увреждат по-лесно, защо бактериите могат да причинят по-големи щети и защо вашето дете може да страда от зъбобол. Лошата орална хигиена при бебета и деца може да доведе до кариеси на ранна възраст, както и бързо падане на млечните зъби. Това може да доведе до изменение в позицията на трайните зъби, изкривяване и необходимост от ортодонтско лечение.

Грижа за детските зъбки 1
Правилна грижа за детските зъбки – съвети

Как да се погрижите правилно за оралната хигиена на вашето бебе?

Важно е да знаете, че хигиената на устната кухина на вашето дете започва още преди да се появи първото зъбче. Бактериите в устата се хранят с лактозата, която присъства в кърмата или формулата, и започват да се трупат още от първите дни на вашето дете. За да ги премахнете трябва внимателно да почиствате венците и небцето на вашето бебе с мека и влажна кърпа. За да подпомагате процеса на почистване под формата на игра за вашето дете, можете да изберете подходящи гризалки, които да имат накрайници под формата на четки. Те помагат за масажирането на венците и облекчаване на сърбежа от никненето на нови детски зъби, като едновременно с това насърчават детето.

Когато се появят първите млечни зъбчета е време да пристъпите към истинското почистване. Изберете подходяща четка за зъби за бебчета, като не е нужно да поставяте паста върху нея. Навлажнете четката и внимателно, с кръгови движения, почистете детските зъбки. Ако решите да използвате бебешка паста за зъби, то не прекалявайте с количеството, което използвате, и изберете предложение с ниско съдържание на флуор и приятен за детето ви вкус. Още в началото започнете да тренирате с детето ви да плюе пастата, като след това няма нужда да изплаквате с вода, за да не се отмие флуора от детските зъбки.

Грижа за детските зъбки 2
Правилна грижа за детските зъбки – погрижете се за денталната хигиена на вашето дете

И не забравяйте – след навършване на годинка е време вашето дете да се запознае със зъболекаря! Избягвайте посещението на зъболекар само при оплаквания и болка, за да се премахне страха. Редовните и рутинни посещения на зъболекаря ще приучат вашето дете, че ходенето в дентален център Dental Care Center е напълно нормално и приятно преживяване!

Защо грижата за млечните зъбки е толкова важна?

Как да се погрижите правилно за оралната хигиена на вашето бебе?

Запазете удобен
за Вас час тук:

юли 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?