Нашите професионални съвети за правилна грижа за детските зъбки

Появата на първото зъбче е изключително вълнуващ момент в живота на всеки един родител, но с него идва и отговорността за правилната грижа за млечните зъбки, както и възпитаването на добри навици за орална хигиена в детето. В следващите редове ще ви разкажем малко повече за важността от правилна грижа за първите зъбки, както и нашите съвети към родителите.

Защо грижата за млечните зъбки е толкова важна?

Макар и това да са първите зъбчета, които след време детето ви ще смени с постоянните си зъби, грижата за тях е от ключово значение. Млечните зъбки са значително по-малки, като размер, от нормалните зъби и са доста по-крехки. При тях емайлът им е двойно по-мек и едновременно с това двойно по-тънък. Това е и причината защо млечните зъби се увреждат по-лесно, защо бактериите могат да причинят по-големи щети и защо вашето дете може да страда от зъбобол. Лошата орална хигиена при бебета и деца може да доведе до кариеси на ранна възраст, както и бързо падане на млечните зъби. Това може да доведе до изменение в позицията на трайните зъби, изкривяване и необходимост от ортодонтско лечение.

Грижа за детските зъбки 1
Правилна грижа за детските зъбки – съвети

Как да се погрижите правилно за оралната хигиена на вашето бебе?

Важно е да знаете, че хигиената на устната кухина на вашето дете започва още преди да се появи първото зъбче. Бактериите в устата се хранят с лактозата, която присъства в кърмата или формулата, и започват да се трупат още от първите дни на вашето дете. За да ги премахнете трябва внимателно да почиствате венците и небцето на вашето бебе с мека и влажна кърпа. За да подпомагате процеса на почистване под формата на игра за вашето дете, можете да изберете подходящи гризалки, които да имат накрайници под формата на четки. Те помагат за масажирането на венците и облекчаване на сърбежа от никненето на нови зъбки, като едновременно с това насърчават детето.

Когато се появят първите млечни зъбчета е време да пристъпите към истинското почистване. Изберете подходяща четка за зъби за бебчета, като не е нужно да поставяте паста върху нея. Навлажнете четката и внимателно, с кръгови движения, почистете зъбките. Ако решите да използвате бебешка паста за зъби, то не прекалявайте с количеството, което използвате, и изберете предложение с ниско съдържание на флуор и приятен за детето ви вкус. Още в началото започнете да тренирате с детето ви да плюе пастата, като след това няма нужда да изплаквате с вода, за да не се отмие флуора от зъбките.

Грижа за детските зъбки 2
Правилна грижа за детските зъбки – погрижете се за денталната хигиена на вашето дете

И не забравяйте – след навършване на годинка е време вашето дете да се запознае със зъболекаря! Избягвайте посещението на зъболекар само при оплаквания и болка, за да се премахне страха. Редовните и рутинни посещения на зъболекаря ще приучат вашето дете, че ходенето в денталния кабинет е напълно нормално и приятно преживяване!

Защо грижата за млечните зъбки е толкова важна?

Как да се погрижите правилно за оралната хигиена на вашето бебе?