Болезнено ли е поставянето на зъбни импланти?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Когато чуем словосъчетанието “посещение при зъболекар”, често го свързваме с болезнено състояние и това донякъде ни настройва негативно още преди да сме отишли. 

За щастие, денталната медицина се развива стремглаво нагоре, което осигурява и повече комфорт и безболезненост по време на процедурите, които е необходимо да се извършат. Така е и при поставянето на зъбни импланти – процедурата е щадяща за пациента и не му причинява болка.

Какво трябва да знаем за поставянето на зъбни импланти

Поставянето на зъбни импланти е често срещана практика като тяхната цел е да имитират истинските и да изпълняват функциите им. Най-честите симптоми, сигнализиращи необходимостта от извършване на процедурата, са липса на участък или цялостно обеззъбяване.

Благодарение на наличието на зъбни заместители, костта се съхранява, не се стопява и това води до запазването и на околните здрави тъкани.

Костта и имплантът се свързват след процедурата по поставяне, което ги превръща в едно цяло. След заздравяването му, той поема дъвкателното натоварване и освобождава корените от тази функция. 

Когато решите да си поставите зъбни импланти, трябва да бъдете наясно, че това не е еднократна процедура, а изисква търпение и посещение при специалиста, който я извършва. 

Имплантологията се извършва едва след щателна проверка на състоянието, изготвяне на рентгенова и томографска снимка, които да осигурят 100 % локализиране на проблема и прецизност при разрешаването му.

След извършване на процедурата има заздравителен период, който се определя средно на три месеца. Тъй като венецът е зашит, на локализираното място се поставя частична или цялостна протеза, която защитава болезненото пространство. След заздравяването на раната, тези протези подлежат на сваляне.

Зъбните заместители се завинтват в костта чрез винт, а върху него се поставя новия зъб, което е завършителната част от процедурата. Въпреки че звучи болезнено, не е.

В зависимост от вида на материала за изработка на коронката, разграничаваме титаниеви и циркониеви, като най-често срещани и предпочитани.

Трябва ли да се притесняваме от болка при поставянето им

Имплантологията звучи като болезнена и продължителна процедура, което създава притеснение за пациентите. 

Нашият имплантолог би следвало подробно и изчерпателно да ни обясни последващите стъпки от цялостната процедура още преди започването й.

Поставянето им се случва под поставена локална анестезия, която обезболява мястото и то губи чувствителността си. По този начин не е болезнено за нас.

В случай на колебание и страх, бихме могли да изискаме от своя имплантолог, да ни бъде поставена обща анестезия и през времето на интервенцията да бъдем поставени под наркоза. По този начин ние ще сме в безсъзнание, което ще елиминира чувството за страх, а след завършване на имплантирането, ще бъдем събудени.

След операцията, при отпускане на упойката, можем да изпитаме дискомфорт, който е приемлив и е посилен за всеки. Специалистът, който е поел случая ни, ще ни изпише обезболяващи лекарства, които да използваме при болка и дискомфорт.

Периодът на възстановяване не е болезнен за нас, което ни осигурява нормално функциониране и извършване на ежедневните дейности.

Запазете удобен
за Вас час тук:

май 2024
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Най-нови статии

11.07.2022 г.

БРЕМЕННОСТ И ХИГИЕНА НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

chetka-za-breketi

11.07.2022 г.

ЧЕТКА ЗА БРЕКЕТИ – КАК И ЗАЩО СЕ ИЗПОЛЗВА?

11.07.2022 г.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БОЛКАТА ВЪВ ВЕНЦИТЕ?